pop-O-rama

popOrama is een humaninterest televisieprogramma rond hedendaagse alternatieve muziek, ontsproten uit de kokers van collega Lode Steenhoudt / Chemisch Circus en mezelf.

Het eerste en voorlopig enige seizoen werd uitgewerkt en maandelijks uitgezonden op Canvas in 2016 en heruitgezonden begin 2017. Het programma werd gemaakt en geproduceerd binnen het Chemisch Circus. De reeks bestaat uit 10 aflevering en toont een diversiteit aan nationale en internationale muziekmakers. In het programma wordt hun leefwereld verkend in korte sfeervolle reportages waarbij hun specifieke aanpak, drijfveren, visie op onze tijdsgeest of hun persoonlijk verhaal onderzocht worden.

De vanzelfsprekendheid van het idee
Als maker is het essentieel om een engagement aan te gaan met het idee dat op de werktafel ligt. Er moet een gedrevenheid aanwezig zijn om met de betreffende materie aan de slag te gaan. Het idee moet ook kloppen met de mens die je bent, anders begin je er beter niet aan. Met popOrama was dit zeker het geval en op meer dan één front. Het idee vloeide voort uit een aantal factoren die reeds in zowel Lode’s als mijn leefwereld aanwezig waren. Vooreerst was er een voor de hand liggende en gedeelde liefde en openheid voor muziek, diversiteit en verhalen. Wat ons echter het meest geïnspireerd heeft was de directe ervaring van ons werkveld in de periode 2009-2014: de concertvloer van muziekclub De Kreun / Wilde Westen in Kortrijk. Lode lag er in 2009 mee aan de basis van de videowerking die er werd uitgebouwd. Elk concert wordt er gefilmd door vrijwilligers. De beelden worden gemonteerd, voorzien van een kwaliteitsvolle audio opname van het concert en online gezet op kreun.tv. In de periode 2009-2013 heeft Lode hier mee zijn schouders onder gezet en de videowerking uitgebouwd tot de kwaliteitsvolle werking die ze nu is. Vanaf 2011 ben ikzelf ook mee betrokken geraakt in de postproductie van deze concertvideo’s. Het werk gaf ons de nodige zuurstof om professioneel verder te kunnen groeien. Het gaf ons ook de kiem voor popOrama: elke week spelen er meerdere Belgische of buitenlandse bands in De Kreun. Naast de grote diversiteit aan muziekstijlen ontmoet je er een even grote diversiteit aan muzikanten/mensen die elk hun eigen verhaal hebben. Zoals de Amerikaanse band Neptune waarvan de muzikanten spelen op uit afval vervaardigde ingenieuze instrumenten en er ook deskundig noiserock uit krijgen.

Neptune live @ De Kreun, Kortrijk 2012

Neptune live in De Kreun, Kortrijk, 2012

Naast het unieke materiële en muzikale aspect van deze band staat hun keuze ook voor een uitgesproken maatschappelijke visie. Zo word je dankzij de diversiteit in de programmatie van de concertagenda steeds met een andere levensopvatting geconfronteerd en kijk je hierdoor even anders naar je vertrouwde wereld. Topmuzikant Geoff Barrow vertelde ons tijdens Sonic City editie 2013 het volgende:

“It’s always good for a town to be known for its alternative culture because it brings in open ideas and different sounds and thoughts which is always a positive thing for any city, specially in todays kind of world.”

Geoff Barrow (Beak/Portishead)
Sonic City 2013 – De Kreun Kortrijk

Sonic City 2013 – Beak> interview, quote vanaf vanaf 1min.20sec. from De Kreun on Vimeo.

Dit gebeurt natuurlijk niet alleen in De Kreun / Wilde Westen in Kortrijk. Vlaanderen en Brussel alleen al tellen 11 muziekclubs. Daarnaast hebben onze centrumsteden meerdere concertzalen en culturele centra die een daarbij aansluitende diverse programmatie hebben. En dan is er nog de grote hoeveelheid festivals die ons land rijk is. Dit maakt dat er binnen een concertseizoen dagelijks een bijzondere instroom is van binnen- en buitenlandse muzikanten en diverse levensvisies. Samen vormt dit een rijke verzameling aan relevante verhalen over de wereld waarin we vandaag leven. Dat er hier binnen de televisiewereld niet eerder mee aan de slag werd gegaan was voor ons niet te geloven. In de loop van 2014, na enkele intense brainstormsessies, hadden we ons programma-idee klaar.

Toetsen aan de werkelijkheid
Als maker kan je enthousiast zijn over het idee waar je warm voor loopt, maar dit zegt niks over de realiteit. Er waren veel vragen. Zit hier iemand op te wachten? Is er vraag naar een dergelijk programma? Staat de muzieksector ervoor open om hun medewerking te verlenen aan zo een programma? Zijn muzikanten wel te vinden om op deze manier op het scherm te komen? En is het haalbaar om het als televisieprogramma te maken en aan een zender verkocht te krijgen? Het antwoord op die vragen zijn we gaan zoeken in verschillende takken van de muzieksector. Tijdens deze gesprekken kregen we bevestiging van onze vermoedens. De sector is vragende partij. Hoewel muziek op TV het niet goed doet -de kijker zapt genadeloos weg als het zijn muzieksmaak niet is- is er duidelijk vraag naar een manier om muziek op TV te brengen. Hierop hadden wij met popOrama een alternatief antwoord klaar. Dankzij het TVlab van OP12 waarin nieuwe programmaformats een kans kregen hebben we in de zomer van 2014 de piloot van popOrama kunnen maken.

piloot pop-O-rama in het kader van het TV-lab van OP12

Hierdoor konden we het potentieel van het idee concreet toetsen aan de realiteit. In de piloot hadden we rockfotograaf Alex Vanhee als centrale gast en werkten we reportages uit over Hauschka (D), Melanie De Biasio (BE), Triggerfinger (BE), Amenra (BE), Madensuyu (BE) en Caïro Liberation Front (NL). De jonge -en toen beloftevolle- Belgische band The Spectors kon plaats nemen in de popOrama auto voor de luistersessie.

affiche piloot pop-O-rama

Enkele maanden later werden we door Canvas uitgenodigd en kregen we de vraag om de reeks te maken.

10 afleveringen
Het programma werd gemaakt in de periode van juni 2015 tot november 2016. De line-up zag er als volgt uit.

aflevering 1
centrale gast: Patrick Smagghe, directeur van concertclub 4AD in Diksmuide
Belgische band in de auto: The Germans
items over Terakaft (Mali), Sleaford Mods (UK) en Kreng (BE)

aflevering 2
centrale gast: Koen Galle, DJ Kong, Studio Brussel, 22tracks
Belgische band in de auto: Echo Beatty
items over Stuff (BE), U.S. Girls (US) en Madensuyu (BE)

aflevering 3
centrale gast: Gert Keunen, muzieksocioloog
Belgische band in de auto: Go March
items over ADHD (Ijsland), Simon Scott (UK) en Evil Invaders (BE)

aflevering 4
centrale gast: Herlinde Raeman, Subbacutcha
Belgische band in de auto: Goose
items over Broeder Dieleman (NL), Mykki Blanco (US) en Meteor Musik (BE)

aflevering 5
centrale gast: Sasha Vanderspeeten, muziekjournalist
Belgische band in de auto: Blackie & The Oohoos
items over Wild Classical Music Ensemble (BE), Jeff Mills (US) en Hauschka (D)

aflevering 6
centrale gast: Frederik Dejongh, mastering engineer
Belgische band in de auto: Black Box Revelation
items over Jacob Bellens (DE), A Place To Bury Strangers (US) en Stikstof (BE)

aflevering 7
centrale gast: Alex Stevens, programmator Dour Festival
Belgische band in de auto: The Van Jets
items over Konono N°1 (Congo), Amenra (BE) en Matmos (US)

aflevering 8
centrale gast: Wim Reygaert, regisseur
Belgische band in de auto: Dez Mona
items over Cocaine Piss (BE), Dan Deacon (US) en Jan Swerts (BE)

aflevering 9
centrale gast: Luc Nowé, directeur Poppunt
Belgische band in de auto: Ertebrekers
items over Liesa Van Der Aa (BE), Kamasi Washington (US) en Lyenn (BE)

aflevering 10
centrale gast: Hein Devos, geluidstechnieker
Belgische band in de auto: The Subs
items over Willis Earl Beal (US), King Khan & The Shrines (US) en Melanie De Biasio (BE)

Groepswerk, polyvalentie en eigen skills
Het maken van popOrama was groepswerk. De kern bestond uit een polyvalent inzetbaar klein team. De vaste waarden van het team waren Lode Steenhoudt, Jan Vrijens, Dimitri Desmet, Roel Vergauwen, Nico Van Daele en mezelf. Daarnaast hebben we geluk gehad om beroep te mogen doen op een groot aantal professionele mensen binnen ons netwerk voor alles. Bijkomend zijn er heel veel mensen die we dankbaar zijn om dit mee mogelijk gemaakt te hebben.

Naast de conceptontwikkeling werkte ik hoofdzakelijk mee op de redactionele en de inhoudelijke uitwerking, het contacteren van de buitenlandse bands en de afwerking van het programma (kleurcorrectie/grading, grafiek/animatie). Een aantal keer stond ik zelf achter de camera of als klankman op set. Tijdens de luistersessies en verschillende draaidagen werkte ik mee als productie assistent. Twee maal heb ik de montage voor mijn rekening genomen (Amenra, Kamasi Washington), en éénmaal de regie (Amenra). De begintune van popOrama is ook van mijn hand.

De Muze
Dat er een wondere wereld vol diverse verhalen te vinden is bij de muziekmakers die dagelijks door ons land trekken is een bijzonder gegeven. We kunnen er veel van leren als we ervoor open staan om ze te ontdekken. Alleen al het feit dat deze artiesten hier speelkansen krijgen betekent en zegt al veel. Maar muziek heeft ook niet altijd verhalen nodig. Het is ook goed en belangrijk dat muziek gewoon muziek mag zijn. Hierbij vind je de playlist van het programma.

 

Canvas, Muziek, poporama, Televisie